JURYTTÄJÄN TIEDOTE

Heti tultuani sisään näyttelytila Vinkkeliin, joka oli täytetty kiltalaisten teosehdokkailla, minuun teki suuren vaikutuksen forssalaisten taiteilijoiden suunnaton tuotteliaisuus ja aktiivisuus. Ilmeni että teoksia oli 40 taiteilijalta – pikkukaupungissa! - ja lähes kaikki olivat tuoneet useampia teoksia tarjolle. Tyyliskaala oli melkoinen ja samaltakin tekijältä saattoi olla syntynyt hyvinkin erityyppisiä teoksia vuoden parin sisällä, mikä kertoo aktiivisesta kokeilusta ja vaikutteiden käsittelystä oman tekemisen kautta. Katseltuani teoksia jonkin aikaa aloin hahmottaa erityyppisten teosten taustalta jotain yhteistä. Ehkä minuun vaikutti sadunomainen bussimatka auringossa hohtavan kermavaahtolumen peittämien hämäläismetsien ja -peltojen halki tai edellinen huonosti nukuttu yö, mutta heräävän kevään mystinen, taianomainen ja luonnonhenkien täyttämä ilmapiiri tuntui säteilevän suuresta osasta teoksia. Tästä muodostuivat näyttelyn teemat: myyttisyys ja kevät.

Alkukevään ensimmäisten valoisten päivien maaginen vaikutus maisemaan ja ihmismieleen. Pikkulinnut, auringon sanansaattajat, lentävät pian lähellesi pelkäämättä. Kissa, noita-akan seuralainen, näkee varjojen läpi herkillä silmillään. Pöllö, kuutamon liittolainen, kevättalvisten öiden todistaja. Raudan, tulen ja lämmön ikiaikainen liitto. Valon kirkkauden myötä terävöityvät valon ja varjon erot. Paljaat rantakivet, kaupungin vielä lehdettömien puiden siluetit. Varjojen läikähdykset seinillä ja katukiveyksellä. Vähitellen kaupungin seinät ja katot alkavat hohtaa turkooseina jalokivinä. Kadut täyttyvät väreillä ja ilolla! Viime kesän muistot ovat etäisiä, mutta elävät haaveina. Solisevat vedet, huvimajat vehreyden keskellä. Nuori mies soittaa kitaraa. Suomalaisen myyttiset eläimet: joutsen, kevään ja kestävän rakkauden, puhtauden symboli. Peura, naisen symboli, metsästettävä mutta peloton. Karhu, kunnioitettu toteemieläin. Susi, kylmä ja kaikennäkevä. Naisen ja miehen ikuinen ero! Naisen maailman valuvat kankaat, kiiltävät astiat, kypsyydestä ja sensuaalisuudesta kertovat hedelmät. Miehen maailman velvoitteet, puunhakkuu, pellonviljely, iloiset voitot kalajoella. Aasian pyhä väri, punainen, viittaa myyttiseen maailmaan, kaukaiseen muinaiseen Kiinaan.

Hyvin erityyppisten teosten ripustus tuotti melkoista päänvaivaa. Teoksia on kaikkiaan 81 kappaletta, enimmäkseen pienikokoisia. Vinkkeli näyttelytilana on hajanainen kulkuväylien takia, muutenkin julkinen tila tuo omat latistavat vaatimuksensa. Muutama teos, jotka olisin halunnut näyttelyyn, oli jätettävä pois. Kokosin kokonaisuuksia, jotka kertovat tarinaa yksittäisten teosten ohella, intuitiivisella otteella. Mitä miettii fiksu orava avaruutta katsoessaan? Mitä tapaavat marjastavat lapset metsässä, suomalaiset Hannu ja Kerttu?

Näyttelyyn valitut teokset ovat taiteellisesti korkeatasoisia ja sisältörikkaita. Näyttely kannattaa nähdä, ja teokset kestävät kyllä huolellisempaakin tarkastelua. Toivon kävijöille antoisaa näyttelykokemusta!

t. Eija Puistomaa

[Yhteydenotot: HuK Eija Puistomaa, Riihimäen Kuvataiteilijat ry - puistomaa@gmail.com]